“Sapanca cevizi” coğrafi işaretle tescillendi

Sapanca Tarım ve Orman Müdürü Süleyman Kabakçı, AA muhabirine, “Sapanca cevizi”nin taze tüketimlik olarak yörenin bilinen, tanınan ve talep edilen bir tıp olduğunu söyledi.

Cevizin tescil edilmesiyle ilgili çiftçilerden ve farklı kuruluşlardan talepler olduğunu aktaran Kabakçı, “Biz bu talepler doğrultusunda patent kurumuna müracaatımızı yaparak yaklaşık 2 yıllık sürecin sonunda coğrafik işaret evrakımızı aldık. Sapanca cevizi tescillenmiş oldu. İleride yapılacak çalışmalarda, eserin pazarlanmasında, geliştirilmesinde, daha ilerideki basamaklarda inşallah katkısı olacağını ümit ediyoruz. İlçemiz çiftçilerine, ülkemize armağan olsun, iyi olsun.” sözlerini kullandı.

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesinden (SUBÜ) yapılan açıklamada, tescil almaya hak kazanan “Sapanca cevizi” ile ilgili SUBÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Beyhan tarafından ıslah çalışmaları yürütüldüğü belirtildi.

Coğrafi işaretin, tüketiciler için eserin kaynağı, karakteristik özellikleri ve bu özellikler ile coğrafik alan ortasındaki ilişkiyi göstererek garanti ettiği aktarılan açıklamada, tescille kalitesi, klasikliği, yöreden elde edilen hammaddesi ve mahallî niteliklere bağlı olarak muhakkak üne kavuşmuş eserlerin korunmasının sağlandığı anlatıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Beyhan, Sapanca cevizinin Sapanca Gölü havzasında yaş ceviz pazarına yönelik değerli üretim potansiyelinin bulunduğunu tabir etti.

Sapanca cevizinin coğrafik işaret almasının, yöre çiftçisinin ceviz üretiminden yüksek gelir elde etmesine, refah düzeyinin artmasına, kırsal kalkınmaya ve sürdürülebilir tarıma katkı sağlayacağını belirten Beyhan, şunları kaydetti:

“Ziraat Fakültesi olarak 2018’den beri Sapanca cevizinin ıslahı, yetiştirme tekniği, morfolojik, fenolojik, biyokimyasal ve moleküler karakterizasyonuyla ilgili araştırmalar yürütüyoruz. Araştırmalarımız sonucunda elde ettiğimiz bulgular birinci kademede coğrafik işaret tescili potansiyelini ortaya koydu. Yakın gelecekte, Sapanca cevizinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından standart çeşit olarak kayıt altına alınması, farklı yörelerde performanslarının belirlenmesi ve genetik çeşitliliğinin korunmasına odaklanacağımız kıymetli araştırma bahisleri olacak. Sapanca cevizinin müracaat dosyasının hazırlık sürecine Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Kısmı öğretim üyelerimiz teknik dayanak verdi.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir