Her çıkan rapor midemizi daha fazla bulandırıyor: Tulum peynirinden çıkanlar pes dedirtti

Tarım ve Orman Bakanlığı, ekim ayında başladığı sıhhatsiz besin ifşalarına devam ediyor. 

Güncellenen listede son olarak, ‘tulum peyniri’ olarak toplumsal medya üzerinden satışa sunulan eserlerde, göz ilaçlarında kullanılan ve mantar enfeksiyonlarına karşı tesiriyle bilinen natamisin bileşeni tespit edildi. 

PEYNİRLERİN MANTARLANMASINI ENGELLİYOR 

Göz mantarına karşı tesirli olan bu husus, peynirlerin de uzun mühlet boyunca bozulmamış bir manzaraya sahip olmasına yardımcı oluyor. Uzmanlar,  kuşku duyulan besinlerin tüketilmemesini tavsiye ederken, bu çeşit eserlerde ALO 174 ihbar çizgisinin aranılarak şikayetçi olunabileceğini hatırlatmakta.

NATAMİSİN NEDİR?

Natamisin, süt ve süt eserleri başta olmak üzere besin sanayisinde yaygın olarak kullanılan antifungal (mantar önleyici) bir unsurdur.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan taklit-tağşiş yapılan eserler listesinde bu maddeyi içeren eserlerin sıhhati tehlikeye düşürebileceği belirtilmiştir.

Madde, hassas bireylerde ciltte döküntü, şişlik ve kaşıntı üzere alerjik tepkilere neden olabilir. Uzun vadeli ve yüksek dozda tüketilmesi ise bağırsak florasının bozulmasına, sindirim sisteminde komplikasyonlar gelişmesine ve mide rahatsızlıklarına yol açabilir. 

Natamisin, peynir, yoğurt üzere süt ve süt eserleri ile şarküteri eserlerinde yaygın olarak kullanılan bir mantar önleyicidir. Kullanıldığı besinde küf ve maya gelişimini pürüzler. Böylelikle eserlerin raf ömrü uzarken, besinlerin bozulması ve küf gelişmesi de engellenmiş olur.

İlaç bölümünde de kullanılan unsur, insanlarda görülen kimi mantar hastalıklarının tedavisinde tesirli bir metot olarak ilaçlara dahil edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir